Julen innebär inte bara kul, utan även då har vi många djur som besöker oss med olika problem som hör juletiden till.

 .

 

 

Julgranen

 • Julgranen kan se spännande ut för vilken valp eller katt som helst med fina glaskulor och glitter. Försök hänga dem lite högre upp bara, för glasbitar från trasiga julgranskulor är inte bra för små tassar med skärskador som följd.
 • Glitter som katten tuggar i sig blir en katastrof för tarmarna där tarmen kan träs upp som ett dragspel på glittersnöret men mycket allvarliga konsekvenser som hål på tarmarna och bukhinneinflammation som kan vara mycket svår att bota. Det samma gäller presentsnören!

Julbordet och vad du ska vara uppmärksam på: 

 • Levande ljus - Levande ljus som kommer i kontakt med ditt djurs päls är en stor fara med potentiellt allvarliga brännskador som följd. Var aktsam!
 • Nötter - Tänk på att nötter kan fastna i tarmen eller matstrupen.
 • Choklad - Choklad är giftigt för våra hundar och katten. Teobromin ,som choklad innehåller kan inte brytas ned av våra hundar och katter utan blir istället som en förgiftning med illamående, dregling, kräkningar ,diarré och buksmärtor. Går det riktigt långt och vid höga doser så påverkar det nervsystemet och kan ge skakningar, rythmrubbningar i hjärtat och leda till plötslig död. Symptomen kan vara fördröjda upp till ca 10 timmar, men kommer vanligen efter ca 4 timmar. Kontakta därför omedelbart veterinär efter att ditt djur har råkat få i sig choklad och vänta ej! Det kan räcka med 60 gram mörk choklad för en hund som väger 10 kg. Det är ovanligt på katt då de vanligen inte sätter i sig så stora mängder,men en hund kan sluka en hel del snabbt!
 • Russin - Ge inte russin till din hund då detta kan orsaka akut njursvikt vilket kan vara mycket allvarligt.

Julblommorna som kan vara giftiga för ditt djur:

 • Julros
 • Mistel
 • Amaryllis
 • Hyacint
 • Lilja
 • Oleander 

Vintern för i sig också med sig faror att se upp för tex:

 • Glykol smakar sött och slickas gärna upp av våra djur. Läckande bilar kan bli en dödsfälla på detta sätt. Denna förgiftning är mycket allvarlig och det räcker med små mängder. Kontakta omedelbart din veterinär om du misstänker att ditt djur fått i sig glykol! Symptomen är; ökad törst, kissar mer än vanligt, blir vinglig och kräks. Djuren blir snabbt sämre!
 • Hal is kan ge allvarliga skador om ditt djur halkar okontrollerat i full fart tex. frakturer och muskelskador. Om isen är svag så vet vi alla att en isvak kan bli en dödsfälla!

 Var försiktiga i vinterlandskapet och djursäkra era julfina hem!

God Jul önskar vi på Väsby Djursjukhus

Nyårsafton och dess fyrverkerier närmar sig, vad kan du som djurägare göra för att minska stressen för ditt djur? 

Det bästa är så klart att försöka träna bort beteendet, men ofta krävs det då att man är ute i god tid. Kontakta en hundägarcoach eller beteendevetare för mer råd och tips.

Vad gör man nu då nyårsafton närmar sig med stormsteg? De sista minuten råd vi har, kommer här:

Hund

 • Använd feromoner och börja redan nu. Då kan du få en lugnare, tryggare och mer harmonisk hund. Man kan sätta in dem i väggkontakten, spray eller köpa speciell mat som innehåller feromoner. 
 • Ge rikligt med stimulans under dagen lång promenad med mycket lek etc.
 • Lämna inte hunden ensam,men var noga med att inte ditt eget beteende bekräftar rädslan, erbjud en bekant och trygg miljö. Reagera inte tröstande på rädslan, det bekräftar bara att det finns något att vara rädd för. Tappa en godis eller lek med hunden när det smäller som värst men utan att trösta eller vara annorlunda.
 • Spela musik-detta avleder från ljudet av raketerna.

Katt

 • Använd feromoner och börja redan nu. Då kan du få en lugnare, tryggare och mer harmonisk katt. Man kan sätta in dem i väggkontakten, spray eller köpa speciell mat som innehåller feromoner.
 • Lämna inte din katt ensam eller med människor den inte känner i en främmande miljö.
 • Bygg en trygg frivillig koja men ljudisolering ( tex. låda med tjocka filtar över ) bädda med favoritfilt och kattmynta.
 • Ha din katt inomhus, stäng kattluckan. En rädd katt kan lätt springa vilse eller för högt upp i ett träd och inte kunna ta sig ned igen.

Om loppet är kört är ett veterinärbesök sista utvägen (det är svårt att veta första året eller andra, men har man försökt i flera år så vet man om det går) och då rekomenderar jag att ni frågar efter ett preparat som går på rädslan och inte enbart ett lugnande preparat då det inte går på rädslan utan bara gör ditt djur mer dåsigt. Då behövs en koll av hjärtat först och ett besök är nödvändigt, boka detta nu! Ett allternativ är också att ta er bort från fyverkerierna genom att tex köra långt ut på landet där ni får vara helt ifred om ni har den möjligheten! Den medicinska vägen bör vara den sista nödlösningen. Lycka till!

Med förhoppningen om en så lugn nyårsafton som möjligt för era djur.
Gott slut och gott nytt år!
Väsby Djursjukhus

En av de glädjande nyheterna vid utbyggnationen av vårt djursjukhus är att det nu finns modernaste tänkbara DT- diagnostik tillgänglig hos oss. Därmed kan du få snabbare och säkrare diagnos ställd på ditt djur. Datotomografin ger oss utökad och klart förbättrad diagnostisk kapacitet.

Med denna framtidsinvestering- en BrightSpeed4 multidetektor datortomograf från GE Healthcare- uppnår vi flera fördelar. i stället för vanlig konventionell röntgen där endast en tvådimentionell bild skapas vid en undersökning, får man med en BrightSpeed4 en mängd tunna bildskivor som man kan använda för att bygga upp tredimensionella volymer av kroppens anatomi. På så sätt blir det lättare att ställa en säker diagnos.

Den typ av undersökning lämpar sig perfekt för att exempelvis undersöka djur med misstänkt fraktur, tack vare den fina detailupplösningen och möjligheten att studera den misstänkta frakturen i valfritt plan. Vi får en fullkomlig bild av det skadade området och kan genom 3dD-tekniken göra en optimal operationsplanering.

Datortomografi har även visat sig vara överlägsen konventionell röntgen för att diagnostisera tumörer som ofta har en täthet liknande den friska omgivningen. För att förstärka skillnaden än mer mellan tumör och omgivning har man en så kallad kontrastinjektor till hjälp som injicerar ett jodbaserat kontrastmedel för att förstärka bildkontrasten. Då blir biopsitagningen för korrekt diagnos mer exakt, vilket ger rätt förutsättningar för en lyckad behandling.

Laserkirurgi ger enligt den senaste litteraturen bättre läkningsförmåga, mindre svullnad, minskad smärta och mindre blödningar.

Vid många operationer där det är möjligt att använda laserkirurgi blir det enklare för kirurgen och vi minskar därmed narkostiden för ditt djur i många fall.

Säg till vår receptionspersonal om du önskar prova på den nya operationsmetoden vid kastrering av din katt eller hund.

Välkommna.

Såhär fungerar ett besök hos oss

Din första kontakt är med oss i receptionen

Mer om receptionen

I behandlingsrummet förbereds ditt djur

Mer om behandlingar

Sedan slussas ditt djur in till rätt operationssal

Mer om operationer

Efter besöket kan vi göra en direktreglering med ditt försäkringsbolag

Mer om betalningen

Våra tre senaste nyheter

Nu bloggar vi också! Spana in vårt senaste inlägg här ››

Nyhetsarkiv

 

 

svenskdjursjukvård sigill 2017Medlem i Svensk Djursjukvård

 

 

 © 2017 VASBYVET.SE ALL RIGHTS RESERVED